Rječnik
Agrumi
Nagovještaj citrusnog voća, obično limuna ili bergamot naranče.
Barista
U talijanskim barovima, ovo je ime dano osobi koja je obučena za pravljenje espressa, a koja je također zadužena za sve recepte na bazi kave: cappuccino, lattes, macchiatos, itd.
Branje
Način prikupljanja plodova kave tako što se sve uklanja s granja (trešnja, stabljika i lišće), sortiranje će se vršiti kasnije.
Dekofeinizacija
Prirodni ili kemijski proces koji uključuje uklanjanje kofeina iz sirove kave prije prženja. Nespresso koristi 100% prirodne metode.
Drvenaste note
Ova nota podsjeća na miris suhog drveta ili drvenih olovaka, ali i proizvoda sazrelih u hrastovim bačvama. Ponekad je povezana s mirisom crnogoričnog grmlja ili aromatičnog drveta poput sandalovine.
Drvo kave
Kava je član obitelji Rubiaceae. Samo dvije vrste kave se uzgajaju komercijalno; Arabica (Coffea Arabica) i Robusta (Coffea Canephora).
Espresso
Espresso tehnologija nastala je u Italiji 1903. godine kada je Luigi Bezzera želeći brže ekstrahirati kavu, smislio princip "perkoliranja visokog tlaka". Zbog toga ime "espresso" potječe od talijanske riječi "esprimere", što znači izraziti. Priprema pravog espressa sastoji se od prisiljavanja vode pod visokim tlakom kroz fino mljevenu kavu kako bi se veoma brzo izvukla stvarna esencija. Espresso stoga nije samo ime kave ili veličina šalice. Prvenstveno se prepoznaju gustoća njegovog tijela, bogatstvo njegovih aroma, dugotrajno prisustvo na nepcu i debljina "kreme", koji nastaju ekstrahiranjem pod visokim tlakom.
Gorkost
Često se osjeća na zadnjem dijelu jezika. Cikorija ili crna čokolada i kakao imaju veoma karakterističan gorak okus. Gorkost je bitna - omogućuje ostanak okusa kave u ustima.
Intenzitet
Intenzitet kave određen je stupnjem prženja, njenim tijelom i gorkosti; on nema nikakvu vezu sa udjelom kofeina u espressu.
Kapsule
Kad se samelje, kava se pakira u aluminijske kapsule. Potpuno nepropustan i netoksičan, aluminij zadržava svježinu 900 aroma i okusa kave 12 mjeseci.
Kiselost
Kiselost je temeljni okus, koji detektira osjetilo okusa na jeziku. Poput soka od limuna, stvara živopisan osjećaj na stranama jezika. Kiselost daje kavi krepki osjećaj.
Kontrola
Nespresso je posvećen proizvodnji najkvalitetnije kave. Brojni testovi kontrole kvalitete se provode u više od šest ključnih faza, od odabira sirove kave u zemlji proizvodnje do distribucije Nespresso kapsula iz tvornice/proizvodne lokacije. U svakoj fazi čitavog proizvodnog procesa prženja, mljevenja i hermetičkog zatvaranja u kapsule, kava podliježe i senzornim, fizičkim i kemijskim testovima kontrole kvalitete. Ništa nije prepušteno slučaju.
Krema
Sustav ekstrakcije visokog tlaka Nespresso strojeva u kombinaciji sa svježinom i kvalitetom kave, prirodno proizvodi gustu, glatku kremu. Nakon pripreme, espresso se nastavlja razvijati. Najprije se javljaju cvjetni okusi, dok su drugi, uključivši teže, više pržene arome, sporiji. Krema je neophodna za oslobađanje i zaštitu ovih aroma. Neposredno nakon ekstrakcije, krema, koja se prirodno formira od tekuće kave i zraka, stimulira oslobađanje aroma iz šalice. Zatim, kada se smiri, uloga kreme se mijenja i ona formira "pokrivač" na kavi, sprječavajući nestanak hlapljive arome. Kvaliteta kreme daje važan prvi dojam Vašeg espressa i prirodno utječe na način na koji ga Vi doživljivate, tako što potiče Vaš apetit prije degustacije.
Mješavina
Mješavina nekoliko premium kava zasnovana na senzornim profilima kako bi se dobile precizne i harmonične karakteristike okusa.
Mljevenje
Proces koji se sastoji od pretvaranja svježe prženog zrnca kave u prah. Mljevenje je faktor koji utječe na vrijeme protoka kave i njen aromatični profil.
Mokri postupak
U mokrom postupku obrade kave, trešnje se prvo operu i odvajaju. Zatim se samo sa zrelih plodova uklanja pulpa i biljni ljepak prije nego se operu i osuše. Proizvedena sirova kava naziva se "oprana".
Monsunska kava
U Indiji, kada je sirova kava izložena monsunima, zrnca nabubre i upiju vlagu, dajući kavi veoma poželjne arome.
Note kakaa
Ove note podsjećaju na crnu čokoladu ili kakao. Ponekad su praćene suptilnim naznakama sladića.
Note maslaca
Ove note podsjećaju na mliječne proizvode ili slatku aromu vanilije i karamele koji se nalaze u biskvitima, kolačima ili arome koje se javljaju prilikom pečenja određenih peciva.
Note žitarica
Ovu notu izaziva miris proizvoda od zrnaca: kruh, tost ili žitarice. Ponekad je također izazivaju orašasti plodovi kao što su orasi, lješnjaci i bademi.
Okus
Opći osjećaj u ustima kad se pije određena kava.
Oprana kava
Ovo se odnosi na sirovu kavu nakon što je obrađena mokrim postupkom.
Osjeti mirisa
Čak i prije nego što prinesete espresso ustima, možete namirisati arome koje se oslobađaju iz šalice. Najlakše, najdelikatnije i aromatične note uglavnom se prvo oslobađaju, cvjetne za Vivalto, note limuna za Cosi, crvenog voća za Decaffeinato. Promiješajte kavu žlicom, i teže, više pržene note će se pojaviti, note žitarica za Capriccio, drvenaste note za Romu i kakao note za Arpeggio.
Pržene note
Ove note razvijaju se prženjem. Opisuje miris prženog zrnca koji se oslobađa kad se priprema kava.
Prženje
Proces koji se sastoji od prženja sirovog zrnca kave i omogućuje da kava razvije okuse i 900 aroma. Prženje se vrši prije mljevenja.
Single origin kava
Kava koja potječe sa samo jedne plantaže i nije miješana. Ovo je uvijek slučaj s Limited Edition kavama koje Nespresso nudi svake godine.
Sirova kava
Ovaj izraz odnosi se na zrnca kave nakon obrade a prije prženja. U ovakvom obliku kava se šalje prodavačima kave kao što je Nespresso.
Suha metoda
Ova metoda sastoji se od sušenja pulpe i ljuske trešnje kave kako bi se suho zrno lakše uklonilo ili oljuštilo. Proizvedena sirova kava zove se "prirodna" ili "neoprana".
Tijelo
"Tijelo" se odnosi na punoću, viskozitet i gustoću kave. Kava punog tijela daje osjećaj gustine u ustima i vrlo je očigledna. Nasuprot njoj, kava lakog tijela je vodenasta i tekuća.
Trešnja
Plod drveta kave. Zelene je boje, a kad sazri postaje crvena. Trešnje na istoj grani mogu različito sazrijevati.
Ubiranje
Berba plodova kave, koja se u potpunosti radi ručno kako bi bili sigurni da su ubrani samo zreli plodovi.
Voćno - vinske note
Ova nota odražava okus crvenog voća (crni ribiz, grožđe, jagode, maline i borovnice). Ponekad podsjeća na druge voćne note kao što su marelice, šljive, jabuke, kruške ili breskve.